Всеизвестен факт е, че от Google AdSense не се церемонят с дребните сайтове и получаване на бан в най-разпространената рекламна мрежа в света е масово явление. Най-обидното е, че всеки акаунт може да бъде баннат без предупреждение, а често и без видими основания. Ако не ви се вярва, че това може да ви се случи прочетете стотиците хиляди оплаквания от бивши участници в програмата, които можете да намерите в мрежата.

Тук няма да коментираме случаи на откровена наглост или глупост като собственоръчно или с помощта на приятели кликване върху рекламите. Това неприятно събитие може да се случи например заради коментари от потребители, в които Google да намери нецензурни или порнографски текст, ако се прекали с използване popup-и и popunder-и.

Друга желязно проверена рецепта за бан е пускането на рекламния код на нови сайтове с трафик предимно от facebook. Над 70-80% трафик от социалната мрежа, съчетан с висок bounce rate и нов AdSense профил ви гарантира бан до един максимум два месеца. Ако акаунта е по-стар може да се разминете с преразглеждане и спиране за 2-3 месеца.

И да си кажем честно отношението на пазарния лидер в областта на контекстната реклама към уебмастърите е доста унизително. В повечето случаи получавате автоматичем e-mail от някой бот и толкова. Случаите на адекватни отговори от човек и възстанoвяване на акаунт са единични и само потвърждават общото правило.

Както и да е щом четете тази статия значи гемиите ви вече са потънали и търсите алтернатива на AdSense за да монетризирате сайта си.

Ще започна с лошата новина, надали ще достигнете нивото на приходи, които сте получавали от AdSense.
Добрите са, че все пак имате своя трафик и ако подредите добре нещата може да минимизирате загубите си.

Преди известно време на един от сайтовете си паднах в капана с високия процент facebook трафик. Обаче как да зарежеш с лека ръка сайт с над 250 000 уникални посещения на месец. След дълго митарстване и експерименти с различни рекламни мрежи все пак успях да получа адекватни доходи.

За да си спестите част моите мъки Ви казвам в прав текст – забравете за рекламните мрежи, които оперират директно в България.  Ето една статистика от първите ми опити.

Сравнение на рекламните мрежи в България

МрежаИмпресииКликовеCTRCPCeCPMПриходМин.плащане
Etarget2,287,168 9590.040.050.0245.4650 BGN
Httpool828,764 7140.090.070.0652.77200 BGN

След този крайно незадоволителен експеримент, въпреки големия ми скептицизъм реших да опитам с разни неизвестни рекламни мрежи извън България. Очаквах да няма кой знае какви резултати, поради липса на рекламодатели. Оказа се,  че голяма част от мрежите си препродават рекламите една на друга. Бях доста приятно учуден когато от самото начало започнах да получавам стабилно eCPM от 0.10+ USD, което си между 2 и 7 пъти повече. След като ескпериментирах известно време с няколко чужди мрежи се спрях на следните две.

Adversal

  • начин на плащане – PayPal
  • минимално плащане – 20$

AdOnly (бившите GloAd Market)

  • начин на плащане – PayPal
  • минимално плащане – 10$

И двете мрежи плащат редовно и без проблеми като дават приблизително еднакво eCPM. Все пак моят фаворит е Adversal, въпреки че одобряват по-трудно (искат сайт с поне 50 000 импресии месечно). Макар, че аз не съм имал подобен проблем имаше оплаквания на колеги, че от GloAd са им правили проблем заради нисък CTR.

Допълнено на 04/06/2014: GloAd Market си смениха името на AdOnly. Относно CTR – официално обявено на сайта им

CTR 0.00% to 0.15%

No conversions, bot traffic, autosurf traffic
Action : You will not get paid

Допълнено на 05/01/2015: AdOnly увеличиха минималната сума от 1$ на 10$.

Всъщност след като  известно време поработих с Adversal, намерих начин за значително увеличаване на eCPM и частично заобикаляне на бан AdSense.

Тъй като и двете мрежи позволяват до 3 банера, а пък и за да диверсифицирам малко приходите в същото време се насочих и към някои афилиейт програми за български сайтове, където също получавам не лоши резултати. След период на отсяване останах да работя с две от тях AffiliateForMe и 2 leva.

Допълнено на 15/02/2017:  AffiliateForMe прекратиха дейност. 2 leva станаха на 2Performant и не са особено подходящи за български сайтове.

Допълнено на 05/12/2016: През последните месеци на пазара се появиха нови играчи –  MediaVenus и AdOnly.  И двете мрежи са специализирани в teaser реклама, която има доста висок CTR.

След като поработих половин година с AdOnly и нямахме никакви проблеми изведнъж статистиките ни започнаха да се разминават с около 30-35%. Опитите да ме убедят с някакъв скриншот от тяхната система срещу 3 независими статистики изглеждаха доста непрофесионално. След няколкоседмични борби със съпорта им и купища нелепи обяснения за адблокъри при потребителе и тази сага приключи.

MediaVenus

  • начин на плащане – PayPal, Western Union, Wire transfer
  • изплащане на приходите веднъж седмично
  • минимално плащане – 15$

Какъв е изводът : бан от AdSense не означава, че монетаризирането на един сайт е загубена кауза. Трафикът си е ваш и докато го имате ще се намери алтернативен на AdSense начин да печелите от своите сайтове.